Hajautettu nettiläsnäolo, vapaampi netti – osa 2 Hajaantukaa!

Nettipalveluiden keskittyminen heikentää nettiä. Netin keskusliikkeet ovat vallanneet markkinat tee-se-itse-punk-netiltä, tehden netistä sliipatun ja teollisen makuisen. Kaikki sujuu vaivatta yksillä käyttäjätunnuksilla ja muutaman yrityksen kaikille tutuilla sivuilla. Sliipattujen käyttöliittymien hintana on henkilökohtaisten tietojen luovuttaminen koukuttavampien mainosten ja valvonnan takaamiseksi. Melko halvalla lähtee.

Kaiken tiedon luovuttaminen yksittäisten tahojen haltuun on typerää. Se on typerää esimerkiksi siitä syystä, että varastoituja tietoja voidaan käyttää sinua vastaan. Se on typerää myös siitä syystä, että tietoja käytetään tällähetkellä mainosten tehokkuuden parantamiseen, niiden kohdentamiseen juuri sinun haluillesi. Hyvät mainokset tuottavat tyytymättömyyttä. Sinä taas haluat todennäköisesti olla tyytyväinen. On typerää auttaa muita tekemään sinusta tyytymätön.

Nettiläsnäolo kannattaa hajauttaa. Tietojen varastoinnista ja epämääräisestä jatkokäytöstä on syytetty ennenkaikkea Googlea ja Facebookia.

Syyttely ja kohu tuntuu välillä naurettavalta. Ihmiset uhmaavat ja puhkuvat Facebookin törkeästä käyttäytymisestä, mutta eivät uskalla deletoida profiiliaan. Tero Lehto kuvaa fiiliksiä hyvin:

Itsesuojeluvaisto sanoo, että Facebookista kannattaisi jäädä pois. Mutta koska olen jäänyt vähän koukkuun, kokeilen vielä toimivatko nykyiset asetukset. Olen kuten moni muu, luottamus on petetty jo kerran tai pari, mutta ainakin yhden uuden mahdollisuuden helposti antaa.

EI, EI! Tämä lammas hajaantuu.

Kuva cc slimmer_jimmer

Jaa ystäville
  • http://uuvana.wordpress.com/ uuvana

   Minä olen aina ollut facebook-vastainen, en periaatteesta vaan siksi että en kertakaikkiaan saa sen tyyppisestä sosiaalisesta mediasta mitään enkä ole koskaan ymmärtänyt, miten se kehittäisi minua ihmisenä/lisäisi onnellisuuttani elävänä olentona.

   Kiitos noista Netvibes ja Hushmail -linkeistä. Hyödyllisiä. Olen juuri ajatellut hankkiutua eroo google meilin käytöstä, juuri noista mainitsemistasi syistä. En haluaisi kannattaa googlen tapaista yhtiötä.

  • http://metsamies.com/blog/ sampsa

   Laitoin juuri tänään autoreplyn gmailiin ilmoittamaan muutostani hushmailiin. En sinänsä vastusta yhtiöitä, vaan kannatan yksityisyyden suojaa :)

   Upeita kuvia muuten nuo kortteet: http://uuvana.wordpress.com/2010/05/26/esihisto


  Switch to our mobile site