Saksittua 15.7.2010

Mielenkiintoista muualla:

  • Your Brain on Computers – Attached to Technology and Paying a Price – NYTimes.com – Scientists say juggling e-mail, phone calls and other incoming information can change how people think and behave. They say our ability to focus is being undermined by bursts of information. These play to a primitive impulse to respond to immediate opportunities and threats. The stimulation provokes excitement — a dopamine squirt — that researchers say can be addictive. In its absence, people feel bored. The resulting distractions can have deadly consequences, as when cellphone-wielding drivers and train engineers cause wrecks. And for millions of people like Mr. Campbell, these urges can inflict nicks and cuts on creativity and deep thought, interrupting work and family life.
  • Kaikkien maiden työläiset – rentoutukaa! | Vallankumouksen hedelmiä – Luin Tulevan Kapinan alkuviikosta. Hyviä pointteja mutta ihannoi (liikaa) tuhoa ratkaisujen sijaan. Kelmentiini lukee tekstiä piirissä ja kirjoitti Kolmannesta piiristä hyvin: "Ihmiset siis osallistetaan palkkatöihin tarjoamalla heille palkan päälle hieman yhteistyötä ja mielekkyyttä, aivan kuten heidät osallistetaan poliittiseen järjestelmään antamalla heille äänioikeus kerran neljässä vuodessa. Entä jos ihmiset onnistuvat löytämään yhteistyön muotoja ja mielekästä tekemistä palkkatyön ulkopuolelta? Silloin ainoa ekstra, mitä palkkatyö enää tarjoaa, on toimeentulo. Kun otetaan huomioon miten paljon vaurautta ja liikatuotantoa maailmassa on ja kuinka vähän työnteolla on enää tekemistä kansantuotteen kanssa, niin näyttää selvältä, että ainakin perustoimeentulo pitäisi irrottaa palkkatyöstä. Tällainen kehitys näyttää pelottavalta porvarillisesta näkökulmasta, koska ilman palkkatyötä ihmisiä on vaikeampi kontrolloida."
  • Tajunta | Blog | Muissa maailmoissa – Unikin on todellista. Se on vain erilainen todellisuus. Kuinka monta on? Diippi dokumentti.
  • Hedge funds accused of gambling with lives of the poorest as food prices soar | Environment | The Guardian – Investment banks, like Goldman Sachs, are making huge profits by gambling on the price of everyday foods. But this is leaving people in the UK out of pocket, and risks the poorest people in the world starving. "Nobody benefits from this kind of reckless gambling except a few City wheeler-dealers. British consumers suffer because it pushes up inflation, because of unpredictable oil and raw material prices, and the world's poorest people suffer because basic foods become unaffordable."
  • EU Authorities: Implementation of Net Surveillance Directive Is Unlawful | Electronic Frontier Foundation – EU-jäsenvaltiot rikkovat urkintadirektiiviä ja keräävät kansalaisista enemmän yksityistietoja kuin on sallittua.
  • Slow Money: How a New Community Movement is Picking Up Steam – TheFiscalTimes.com – Sijoita prosentti tuloista paikalliseen ruoantuotantoon ja ottakaa käyttöön paikallisvaluutta.
  • SLUMS: The problem « LEBBEUS WOODS – People with steady jobs and incomes, who can save some money, buy enough food and clothing to last a while; who can plan for the future; all too often coast along without thinking very much or having to fall back on their resourcefulness. But there is no coasting for the slum dweller. Everything is now, today, and each day is a new struggle for survival. The gains made yesterday were maybe enough, but they were consumed yesterday. Nothing carries over, except the needs. Slum dwellers share something with people caught in a war zone, where the infrastructure of society has been interrupted or destroyed. They have to scrounge and improvise, just to have the basics pf shelter, food, heat. To survive, they have to be inventive. But the people in the war zone can look forward to the end of war, the restoration of society and its services. The slum dwellers have no such prospect. For them the war, its brutalities and atmosphere of cruelty and indifference to human life, never ends.
Jaa ystäville

    Switch to our mobile site