Saksittua 9.7.2010

Mielenkiintoista muualla:

  • Lloyd’s adds its voice to dire ‘peak oil’ warnings | Business | The Guardian – The report the world is heading for a global oil supply crunch and high prices owing to insufficient investment in oil production plus a rebound in global demand following recession. It repeats warning from Professor Paul Stevens, a former economist from Dundee University, at an earlier Chatham House conference that lack of oil by 2013 could force the price of crude above $200 (£130) a barrel. It also quotes from a US department of energy report highlighting the economic chaos that would result from declining oil production as global demand continued to rise, recommending a crash programme to overhaul the transport system.
  • The Grains Take Off | Oil Price.com – Seuraava ruokakriisi tulossa. Sijoittajat hihkuvat onnesta. "It's not just a North American problem. Reports of shortages have started pouring in from the major producers of Brazil, Russia, China, the Ukraine, and Australia. The hidden hand of massive Chinese buying is now turning up everywhere, as they scramble to lock in supplies to feed their hungry masses."
  • Detroit’s Do-It-Yourselfers Provide City Services – WSJ.com
  • Kansanedustajien musta lista
  • Metsäntutkimuslaitos – Metsästä hyvinvointia – Metsän myönteiset terveysvaikutukset alkavat tuntua, kun kaupunkilai­nen viettää lähiviheralueilla vähintään viisi tuntia kuukaudessa. Yhtenäi­sen, pääasiassa luonnon ääniä sisältävän metsän ”lääkepitoisuus” on suurempi kuin rakennettujen viheralueiden: jo kaksi tai kolme oleskelu­kertaa viikossa lisää hyvinvointia. Metsässä ei tarvitse viettää koko päivää: jo puoli tuntia kerrallaan riittää. Metsäannoksen parantava vaikutus heikkenee, jos metsä­retkestä tulee suoritus, joka tehdään kiireellä. Mitä useammin metsässä käy ja mitä kauemmin siellä viihtyy, sitä paremmin ihminen voi.
  • AFP: China pumps billions into Canada’s oil sands – Environmentalists say oil sands extraction produces three to five times more carbon emissions than conventional oil production and requires tailing ponds that leak cyanide, oil, arsenic, copper and iron into local waterways.
Jaa ystäville

    Switch to our mobile site